Ciemne piwo ma więcej wolnego żelaza

12 sierpnia 2011, 08:42

Naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid zbadali 40 marek piwa z 5 kontynentów i stwierdzili, że ciemne piwa mają więcej niezwiązanego z białkami wolnego żelaza niż piwa jasne i bezalkoholowe (Journal of the Science of Food and Agriculture).



Oczyszczanie pomaga ociepleniu

27 kwietnia 2012, 12:09

Klimatolodzy z Harvard School of Engineering and Applied Sciences dowodzą, że pyły z zanieczyszczeń przemysłowych chroniły wschód USA przed ocieplaniem się klimatu


Pingwinom w chłodnym płaszczu niestraszne są już mrozy

8 marca 2013, 07:21

Pingwinom cesarskim (Aptenodytes forsteri), które żyją w rejonach Ziemi, gdzie temperatura może spadać do -40°C, pomaga nie tylko warstwa tłuszczu. Ponieważ powierzchnia ich piór jest chłodniejsza od otoczenia, konwekcja swobodna pozwala im odzyskać trochę ciepła z powietrza. Niewiele, ale jednak.


DRM zmniejsza sprzedaż muzyki

9 grudnia 2013, 11:48

Laurina Zhang, doktorantka na University of Toronto, opublikowała pracę, z której dowiadujemy się, że stosowanie mechanizmów DRM prowadzi do spadku sprzedaży albumów muzycznych. Zhang wykorzystała dane z Nielsen SoundScan i przeanalizowała 5964 albumy wydane przez 634 artystów


Zidentyfikowano obwody neuronalne odpowiedzialne za gorączkę w stresie

27 czerwca 2014, 13:11

Naukowcy zidentyfikowali obwody neuronalne odpowiedzialne za gorączkę wywołaną stresem.


Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku

16 kwietnia 2015, 10:16

Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.


Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone

24 listopada 2015, 19:03

U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.


Stan zapalny po ugryzieniu ułatwia namnażanie wirusa

22 czerwca 2016, 14:03

Specjaliści z Uniwersytetu w Leeds ustalili, że stan zapalny w miejscu po ugryzieniu komara nie tylko pomaga wirusom szybciej ustanowić zakażenie, ale i ułatwia ich rozprzestrzenianie po organizmie.


Kenijski rezerwat chwali się nosorożcami

25 lutego 2017, 09:37

Kenijski rezerwat Ol Peleta Conservancy pochwalił się właśnie, że w ciągu 10 lat udało mu się dwukrotnie zwiększyć populację zamieszkujących go czarnych nosorożców. Dzięki mądremu zarządzaniu rezerwat poprawia nie tylko los zwierząt, ale i okolicznych społeczności.


Aspiryna - z jednej strony pomaga, z drugiej strony może utrudnić leczenie

6 września 2017, 10:26

Codzienne zażywanie aspiryny, by zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, może także utrudnić leczenie tej choroby, jeśli ktoś jednak na nią zapadnie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy